Διάφανος νους – Γιώργος Σαφελάς

Αφιέρωμα σε ελληνικά διηγήματα φαντασίας και τρόμου

3 Σεπτεμβρίου του 2016 μας άφησε ο Θάνος Ανεστόπουλος, ο τραγουδιστής του συγκροτήματος Διάφανα Κρίνα.

Τι πιο ταιριαστό λοιπόν από αυτό το διήγημα που, ανάμεσα σε όλα όσα συμβαίνουν, περνάει και από τις συναυλίες που έγιναν για τη στήριξη του τραγουδιστή στα προβλήματα υγείας που είχε.

Η ιστορία είναι η δεύτερη στο βιβλίο Τα πρόσωπα της Λύτρωσης (Ars Nocturna/Nightreads, 2017) του Γιώργου Σαφελά. Το διήγημα, όπως και τα άλλα τέσσερα που απαρτίζουν το βιβλίο, είναι ένα ψηφιδωτό από όνειρα που ενώνονται σε μία ευρύτερη κοσμοπλασία για την οποία έχουμε μόνο κάποιες υπόνοιες. Είχα κάνει την παρουσίαση του βιβλίου όταν είχε κυκλοφορήσει και είχα σχολιάσει πόσο Σαντμανικό (από το Graphic Novel Sandman του Neil Gaiman) μου είχε φανεί το θέμα του βιβλίου, πόσο θύμιζε κάποιο σκοτεινό κόμικ.

Η γραφή του διηγήματος είναι ρευστή, μία συρραφή από σκέψεις, γεγονότα και εικόνες σαν όνειρα (και πράγματι, πολλές από τις σκηνές είναι όνειρα, υπάρχει και ένα συγκεκριμένο σημείο σε αυτό το διήγημα που αποτελεί το highlight του βιβλίου). Σαν εφιάλτες που διαδέχονται ο  ένας μετά τον άλλο, μας παρουσιάζονται τα αδιέξοδα στη ζωή του Τιμόθεου, ενός νεαρού που έχει μείνει χωρίς δουλειά. Από τον παιδικό εφιάλτη του μέχρι και τη συναυλία που αποτελεί εισιτήριο προς τη λύτρωση, αποτελεί ένα διαφορετικό και ενδιαφέρον διήγημα.

Σχολιάστε ελεύθερα