Τα sequel που δεν είδαμε ποτέ #1: Ο Χάρι Πότερ και το Κύπελλο του Σοφού

Goth Harry Potter

Τα σήκουελ που δε θα δούμε ποτέ

Επειδή το Χόλιγουντ έχει πολλά ποδάρια, στη στήλη αυτή θα αναφερόμαστε στα σήκουελ πετυχημένων ταινιών του χώρου μας, τις οποίες δεν είδαμε ποτέ.

Ο Χάρι Πότερ και το κύπελλο του σοφού

Η επιτυχία των βιβλίων και των ταινιών με ήρωα το Χάρι Πότερ είναι αδιαμφισβήτητη. Εκατομμύρια φανατικών οπαδών μαζεύεται σε βιβλιοπωλεία/κινηματογράφους για να διαβάσει/δει τις περιπέτειες του δημοφιλούς ήρωα. Και μπορεί η συγγραφέας του να τελείωσε στο έβδομο βιβλίο της σειράς, οι παραγωγοί των ταινιών όμως δε σκοπεύουν να εγκαταλείψουν τόσο εύκολα το πετυχημένο franchise. Ήδη, από το 2005, είναι στα σκαριά η όγδοη ταινία της σειράς, που θα ανοίγει μια νέα, επική τριλογία στη ζωή του Χάρι Πότερ.

Αν και κανένας δε γνώριζε τότε το πώς θα τελειώσει το έβδομο βιβλίο, οι παραγωγοί είχαν στοιχηματίσει ότι ο Χάρι θα ζούσε και θα νικούσε τον Βόλντερμοντ. Στα μεθεόρτια λοιπόν της μεγάλης νίκης, ο Χάρι κερδίζει υποτροφία για το πανεπιστήμιο Μαγείας Μαρκαλτραν που βρίσκεται στη Ν. Αγγλία των ΗΠΑ και που ειδικεύεται στις σπουδές κατά των Σκοτεινών Τεχνών. Γρήγορα όμως ανακαλύπτει ότι μία νέα απειλή ενεδρεύει εκεί, μια απειλή για όλον τον κόσμο.

Μη μπορώντας να εξασφαλίσουν τη συνεργασία της Τζ. Ρόουλινγκ, οι παραγωγοί στράφηκαν προς τους καλύτερους συγγραφείς fanfiction του διαδικτύου, και η επιλογή τους αυτή τους δικαιώνει, αφού το βάθος των νέων χαρακτήρων (μόνο ο Χάρι παραμένει από τις παλιές ταινίες) δημιουργεί τις κατάλληλες προοπτικές για μια νέα, επική εμπειρία.

Έτσι λοιπόν, τον Χάρι πλαισιώνουν οι Σάντοου, ένας πανέμορφος και πανέξυπνος νεαρός με τραγικό παρελθόν, η Ρέηβεν, μια πανέμορφη μάγισσα που ο Χάρι βοηθάει να ξεπεράσει το τραυματικό παρελθόν της, ο Σέηντ, ένας μυστηριώδης και σκοτεινός μαθητής, το τραυματικό παρελθόν του οποίου τον αναγκάζει να γίνει ανταγωνιστής με τον Χάρι, η Έιντζελ, η πανέμορφη κοπέλα με το αινιγματικό παρελθόν που βοηθάει και ταυτόχρονα προδίδει τον Χάρι, ενώ ο πρώτος κακός που γνωρίζουμε είναι ο Σνέηκ, ο σκοτεινός και ύπουλος καθηγητής της Άμυνας κατά των Κατάρων (και κάπου εδώ να αναφέρω ότι επίσημη ενδυμασία στο πανεπιστήμιο φαίνεται να είναι η μακριά μαύρη δερμάτινη καμπαρτίνα σε συνδυασμό με δερμάτινο παντελόνι και γυαλιά ηλίου, αφού όλοι οι χαρακτήρες αυτά φοράνε)

Κέντρο της πλοκής είναι ένα μυστηριώδες αντικείμενο, ονόματι το Κύπελλο του Σοφού, τόσο μυστηριώδες που ούτε οι υποψήφιοι σκηνοθέτες κατάλαβαν ποιος ήταν ακριβώς ο ρόλος του.

“Η ταινία μας εξερευνά τους χαρακτήρες,” δήλωσε περί αυτού η DarkAngel665, μία από τις σεναριογράφους, και συνέχισε “είναι φανερό ότι η Έιντζελ και ο Χάρι έχουν τέτοια χημεία, που στηρίζουν όλη την ταινία.”

“Η τρυφερή σχέση του Χάρι με τη Ρέηβεν,” συμπληρώνει η Gothgurl3, μια ακόμα από τις σεναριογράφους, “δίνει μια νέα πνοή στον κεντρικό χαρακτήρα, και μια σχέση που θα μπορούσε ρεαλιστικά να καταλήξει σε κάτι περισσότερο από απλά τρυφερή φιλία.”

“Ο ανταγωνισμός του Χάρι και του Σέηντ κρύβει έναν βαθύ ερωτισμό,” συμπληρώνει η Kawai_neko_chan, μια ακόμα σεναριογράφος, “τον οποίο όμως και οι δύο αρνούνται πεισματικά. Ελπίζω στην πορεία των ταινιών να ξεπεράσουν τις αναστολές τους.”

Αναστολές που είχε και ο Ντάνιελ Ράτκλιφ όταν πρωτοδιάβασε ντραφτ του σεναρίου. “Στις μισές σκηνές δεν εμφανίζομαι,” φαίνεται να είπε στους παραγωγούς, “και όταν εμφανίζεται ο χαρακτήρας μου είναι σαν μία κούκλα που δε λέει τίποτα ουσιαστικό.” Γρήγορα βέβαια (όταν δηλαδή είδε και το συμβόλαιό του για τη νέα ταινία) πείστηκε για το καλλιτεχνικό όραμα της νέας, τολμηρής αυτής στροφής στο franchise.

Γιατί το πέρασμα από το σχολείο στο κολέγιο φέρνει σημαντικές αλλαγές στη σειρά. Η εποχή της αθωότητας έχει περάσει και το εφηβικό κλίμα του Χόγκγουαρτς το διαδέχεται η ατμόσφαιρα ενός αμερικάνικου κολεγίου, με τα πάρτι του και τα ελεύθερα ήθη. Πηγές μιλούν μάλιστα για αρκετές ερωτικές σκηνές, σκηνές όπου οι χαρακτήρες πίνουν ή χρησιμοποιούν ναρκωτικά, σε μια προσπάθεια να ακολουθήσουν την εξέλιξη της ζωής των ίδιων των αναγνωστών/θεατών.

Τελικά όμως, με την έκδοση των “κλήρων του θανάτου” το σχέδιο για την όγδοη ταινία δείχνει να ναυαγεί κανονικά. Ο λόγος: το γεγονός ότι έχει εκδοθεί ένας επίλογος πολλά χρόνια μετά έκανε τους σεναριογράφους να νιώθουν ότι η Ρόουλινγκ περιορίζει δραματικά τις δυνατότητές τους, οδηγώντας τους περισσότερους από αυτούς σε παραίτηση.

“Ποια νομίζει ότι είναι;” φαίνεται να δήλωσε η Kawai_neko_chan για τη Ρόουλινγκ και το τέλος του έβδομου βιβλίου, “επειδή έγραψε εφτά βιβλία ας μη νομίζει ότι της ανήκει ο χαρακτήρας.”

Αντίθετα οι δύο εναπομένοντες σεναριογράφοι η Gothgurl3 και η DarkMist-chan φημολογείται ότι έχουν ήδη αρχίσει να ξαναδουλεύουν από την αρχή ένα σενάριο που θα μεταφέρει σε Αμερικάνικο κολέγιο όλους τους βασικούς χαρακτήρες της σειράς και θα ενσωματώνει το βασικό στόρι του “Κυπέλλου του Σοφού” στα δεδομένα που δίνονται στον επίλογο του έβδομου βιβλίου.


Η εικόνα είναι από εδώ

Σχολιάστε ελεύθερα