Buffy: Πώς οι Scoobies είναι μοντέλο ομάδας για την ιστορία σας

Αναμφίβολα, η σειρά Buffy the Vampire Slayer (αλλά και το ευρύτερο έργο του Joss Weddon) άλλαξε για πάντα την pop και geek κουλτούρα. Μπορώ να γράψω κατεβατά για τις επιρροές της σειράς αυτής (και πιθανότατα αργά ή γρήγορα θα το κάνω) ήθελα όμως να πιάσω λίγο το καστ και το ρόλο που παίζει ο κάθε χαρακτήρας μέσα σε αυτό, μιας και οι Scoobies (όπως αυτοαποκαλούνταν) αποτελούν ένα εξαιρετικά πετυχημένο σχήμα που έχουμε δει ξανά και ξανά και ξανά στην τηλεόραση και σε βιβλία.

Θα ξεκινήσω με την αρχική ομάδα, μιας και σταδιακά  μπαίνουν όλο και περισσότεροι χαρακτήρες και περιπλέκεται αρκετά.

Θα προσπαθήσω να αποφύγω τα spoilers, αν και θα καταλήξετε να φάτε μερικά.

Μέχρι και την εποχή που η Buffy εμφανίστηκε στην οθόνη, το πιο δημοφιλές σχήμα ήταν αυτό της Five Man Band, όμως στη Buffy άλλαξε τόσο που κατέληξε σε κάτι εντελώς διαφορετικό.

Ποια αρχέτυπα αποτελούν τους Scoobies;

Η ομάδα των Scoobies είναι οργανωμένη ως εξής:

  • Η εκλεκτή: Ή αλλιώς η Buffy Summers. Είναι ο χαρακτήρας γύρω από τον οποίο περιστρέφεται όλη η πλοκή, έχει ξεχωριστές ικανότητες και ο Μεγάλος Κακός λειτουργεί σε άμεση αντιπαράθεση με αυτή, σε βαθμό που όλα τα σχέδιά του καταλήγουν να την έχουν σαν στόχο. Ένα από τα πιο συνηθισμένα character arcs είναι ο/ή εκλεκτός/ή να λυγίζει κάτω από το βάρος των ευθυνών του. Ευτυχώς όμως δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνος/η τα βάσανα αυτά (σε αντίθεση με τον παραδοσιακό “καθαρό” ήρωα του Five Man Band ο εκλεκτός είναι ένας τραγικός ήρωας).
  • Ο καθοδηγητής: Δηλαδή ο Rupert Giles. Είναι ένα άτομο μεγαλύτερης ηλικίας, που καθοδηγεί την εκλεκτή στις δυσκολίες, ενίοτε τη σώζει από κίνδυνο και τη βοηθάει να ξεκλειδώσει τις δυνάμεις της. Συνήθως ξέρει παραπάνω από όσα ξέρει και παρέχει γνώση, συνήθως απόκρυφης φύσης.
  • Το μυαλό: H Willow από την άλλη είναι το άτομο που έχει την ευφυία και παρέχει συνεχώς ιδέες, κάνει την έρευνα, βρίσκει gadgets και γενικά κάνει την εγκεφαλική δουλειά που δεν μπορεί να κάνει ο εκλεκτός. Σε αντίθεση με τον καθοδηγητή, είναι στην ίδια ηλικία με τον εκλεκτό
  • Ο φίλος: Ή αλλιώς ο Xander. Είναι ο χαρακτήρας που δεν προσφέρει τόσα πολλά στην ομάδα, αποτελεί όμως συναισθηματική στήριξη για τον εκλεκτό και, σταδιακά, ανδρώνεται και προσφέρει στήριξη από το πουθενά.
  • Η ανταγωνιστής: Η Cordelia είναι σαφέστατα μέρος της ομάδας, αν και ανεπίσημα. Είναι το άτομο εκείνο που ανταγωνίζεται την εκλεκτή, χωρίς όμως να ξεφεύγει ποτέ σε επίπεδο που να επιτήθεται ανοιχτά εναντίον της. Υπάρχει μία ανταγωνιστική σχέση, αλλά πάντα σε κοινωνικό επίπεδο. Συνήθως είναι ο νταής του σχολείου, ενώ ως σύνηθες character arc είναι ότι θα εξιλεωθεί και θα καταλήξει απρόσμενη σύμμαχος.
  • Το αίνιγμα: Είναι ο χαρακτήρας που δεν ξέρουμε ποτέ αν είναι φίλος ή εχθρός και, ενδεχομένως, και τα δύο. Στη Buffy αυτός ο χαρακτήρας είναι ο Angel. Σε αντίθεση με τον ανταγωνιστή, τα κίνητρά του ή δεν είναι ξεκάθαρα ή είναι αντικρουόμενα.

Πέρα από τη Buffy, πού αλλού θα βρούμε τους Scoobies;

Η πιο δημοφιλής σειρά που συναντάμε αυτή ακριβώς την ομάδα δεν είναι άλλη από τον Harry Potter. Με το Harry στο ρόλο του εκλεκτού, τον Dumbledore για καθοδηγητή, την Ερμιόνη για μυαλό και το Ron για φίλο. Ο Snape είναι το αίνιγμα και ο Draco ο ανταγωνιστής.

Και όχι τυχαία, αφού η εξάδα αυτή είναι δυναμική και προσφέρει αρκετές ευκαιρίες για ανάπτυξη των χαρακτήρων. Για αυτό και το μοτίβο αυτό το συναντάμε (με παραλλαγές) σε πάμπολλες επιτυχημένες σειρές.

Για παράδειγμα, στην πρώτη σαιζόν του Arrow έχουμε τον Oliver για εκλεκτό, τη Felicity για μυαλό και τον Diggle στο ρόλο του φίλου (αν και ξεκινάει ως ανταγωνιστής και γρήγορα γίνεται αντάξιος σύντροφος). Ο βασικός ανταγωνιστής είναι ο Quentin. Η μητέρα του Oliver είναι το αίνιγμα. Ο καθοδηγητής εμφανίζεται συνέχεια στα flashback, και είναι ο Yao Fei, με τον Slade Wilson να αποτελεί το αίνιγμα.

Τα αρχέτυπα αυτά δε χρειάζεται να είναι ξεκάθαρα. Για παράδειγμα, στη σειρά Flash, έχουμε ένα μπέρδεμα των αρχετύπων:

Εντάξει, ο Barry είναι ο εκλεκτός. Το ξέρουμε. Αλλά έχουμε και δύο μυαλά, τον Cisco και την Catelin, και ταυτόχρονα είναι και φίλοι. Ο Wells είναι ταυτόχρονα και καθοδηγητής και αίνιγμα, και ο Joe καθοδηγητής και φίλος. Ο βασικός ανταγωνιστής είναι ο Eddie.

Μόνο για πρώτες σαιζόν θα μιλάς;

Οι πρώτες σαιζόν είναι απλές. Οι ρόλοι ξεκάθαροι. Στην πορεία οι χαρακτήρες εξελίσσονται (στα arc του ο κάθε ένας) και μπαίνουν και άλλοι.

Πίσω στη Buffy, οι τέσσερις βασικοί χαρακτήρες παραμένουν αμετάβλητοι. Στην τρίτη όμως σαιζόν μπαίνουν δύο νέοι ανταγωνιστές, ο Wes και η Faith. O Angel αρχίζει να μην είναι πλέον το αίνιγμα, μετατρέπεται σε αντιήρωα. Ή, για να το θέσω καλύτερα, γίνεται ξεκάθαρα το supernatural love interest που είναι και μαζί και εναντίον της ομάδας. Τον διαδέχονται οι Riley και Spike. Στην ομάδα σκάνε και τα υπερφυσικά αμόρε των υπόλοιπων, οι Anya (προσωπική μου λατρεία), Oz και Tara.

Το άλλο γνήσιο αίνιγμα της σειράς έρχεται στην πέμπτη σαιζόν και είναι η Dawn. Αλλά τέρμα τα spoiler.

Η spin-off σειρά της Buffy, Angel (ακόμα πιο μεγάλη λατρεία) ακολουθεί πιο πιστά το Five Man Band. Εκεί, ο Angel δεν είναι ο εκλεκτός, αλλά ο αρχηγός της ομάδας. Και αυτή είναι η κύρια διαφορά των δύο σχημάτων, στους Scoobies είναι απαραίτητος ένας εκλεκτός γύρω από τον οποίο δένει η ομάδα, το Angel είναι μία ομάδα από απόκληρους που προσπαθούν να βρουν τη θέση τους στον κόσμο.

Με πιο μεγάλα καστ τί γίνεται;

Η διόγκωση του καστ είναι αναπόφευκτη. Συνήθως, οι πολλοί χαρακτήρες καταλήγουν να παραγεμίζουν το καστ. Η Buffy είχε αυτό το πρόβλημα. Ιδίως στην τέταρτη και έκτη σαιζόν.

Στον Χάρι Πότερ η Rowling ήξερε πώς να κρατήσει τις ισορροπίες. Εστίαζε μόνο στην βασική τριάδα. Οι νέοι χαρακτήρες συμπλήρωναν τους ρόλους των υπόλοιπων. Έτσι, όταν η Umbridge ήταν η ανταγωνίστρια, ο Moody το aίνιγμα και ο Sirious ο καθοδηγητής o Draco, ο Snape και ο Doubledoor έπαιρναν έναν δεύτερο ρόλο στο βιβλίο.

Βέβαια, η διαφορά του μέσου παίζει τεράστιο ρόλο: αλλιώς είναι να πρέπει να χωρέσεις δέκα χαρακτήρες σε ιστορίες σπασμένες σε 22 45-λεπτα επεισόδια και αλλιώς είναι να τους έχεις σε βιβλία-συνέχειες των 500 σελίδων…

Σε κάθε περίπτωση βέβαια, και επειδή κάπου πρέπει να κλείσει αυτό το αρθράκι, η ομάδα των Scoobies είναι ένας εξαιρετικός μπούσουλας για να χτίσει κανείς το καστ για μία επεισοδική ιστορία.

One thought on “Buffy: Πώς οι Scoobies είναι μοντέλο ομάδας για την ιστορία σας

Σχολιάστε ελεύθερα