Daredevil o άνθρωπος δίχως φόβο

Daredevil Born Again

Το κείμενο διαβάστηκε στα Reflections at Death Disco. Ίσως είναι και η πρώτη μου ομιλία στο χώρο.
Είναι τόσο παλιό που δεν πιάνει καν τη σειρά Daredevil του Netflix. Και αποφεύγει να αναφέρει τις ταινίες, καθώς και το volume 4.

O Daredevil είναι ένας ήρωας με ένα πάρα πολύ σκοτεινό μυστικό: όταν βγάζει τη μάσκα του είναι δικηγόρος.
Το όνομά του: Matt Murdock και έχει μία πολύ τραγική ιστορία. Βλέπετε, ο μικρός Matt ήταν ο γιος του Battling Jack Murdock, ενός αποτυχημένου μποξέρ, που τον μεγάλωσε με χίλιους κόπους στο Hell’s Kitchen της Νέας Υόρκης. Ο μπαμπάς Murdock λοιπόν έβαζε τον γιο του να διαβάζει, αντί να παλεύει, για να ζήσει μια αξιοπρεπή ζωή, για αυτό και οι συνομίλικοί του τον φώναζαν ατρόμητο, δηλαδή daredevil.
Και ο μικρός Matt ήταν πράγματι ατρόμητος, αφού, μια μέρα, έσπρωξε έναν τυφλό άντρα για να τον σώσει από ένα φορτηγό. Και, επειδή καμία καλή πράξη δε μένει ατιμώρητη, ένα βαρέλι από τα ραδιενεργά απόβλητα που κουβαλούσε το φορτηγό έπεσε στο πρόσωπό του και τον τύφλωσε.
Βέβαια, επειδή στα κόμιξ της Marvel το 60 η ραδιενέργεια δε προξενούσε καρκίνο, αλλά σου έδινε υπερδυνάμεις, ο Matt απέκτησε τις υπόλοιπες αισθήσεις σε υπερθετικό βαθμό, δηλαδή έβλεπε με σόναρ, διάβαζε με την αφή και ακολουθούσε οσμές καλύτερα και από λαγωνικό.
Τελικά έγινε δικηγόρος, αλλά η τραγωδία δεν έλεγε να τον αφήσει. Ο πατέρας του δολοφονήθηκε, επειδή δεν έστησε έναν αγώνα και ο δολοφόνος γλύτωσε την καταδίκη. Αυτό έσπρωξε τον Matt πέρα από τα όρια, τον έβαλε να φορέσει μία κιτρινοκόκκινη στολή (γιατί εντάξει, τυφλός ήταν ο άνθρωπας) και να γίνει ο εκδικητής με το ψευδώνυμο Daredevil, ο άντρας δίχως φόβο.
Σύντομα άλλαξε τη στολή του σε κατακόκκινη (γιατί ξαφνικά μάλλον απέκτησαν γούστο οι εκδότες του) και προστάτευε το Hell’s Kitchen από διαβόητους υπερεγκληματίες όπως ο Stiltman, o Gladiator, ο Mister Fear και ο Owl. Μόνο ο δεύτερος έπαιξε στη σειρα, και αυτός ως… ράφτης του.

Οι δυνάμεις του:

πέρα από τις οξυμένες αισθήσεις του, είναι ένας εξαιρετικός ακροβάτης, πηδάει άνετα από ταράτσα σε ταράτσα και είναι μάστερ στις πολεμικές τέχνες. Επίσης, η γνώσεις του σα δικηγόρο τον βοηθάνε σε αρκετές υποθέσεις, ενώ οι αισθήσεις του τον κάνουν και εξαιρετικό ντετέκτιβ, καθώς μπορεί να ακούει μέχρι και όταν του λένε ψέματα.

Γενικά, απο το 1964 που βγηκε το πρωτο τευχος, απο τους Stan Lee και Bill Everet, μέχρι και το 1980, κάποιος κακός άνθρωπος (όχι εγώ δηλαδή) θα έλεγε ότι ο Daredevil ήταν από τα “δεύτερα” της Μάρβελ, μία προσπάθεια να επαναλάβουν την εκδοτική επιτυχία του Spiderman που είχε μέτρια αποτελέσματα, σε βαθμό που στα τέλη της δεκαετίας του 70 το περιοδικό κυκλοφορούσε ανά δίμηνο.
Κατά βάση, ήταν μία κλασική υπερηρωική σειρά της εποχής της, με την υπερδύναμη του ήρωα να έχει ενδιαφέρον επειδή τον βοηθούσε πολύ να λειτουργεί και σαν ντετέκτιβ, ενώ και η ιδιότητά του σαν δικηγόρο αρχίζει να παίζει σημαντικό ρόλο στην ιστορία.
Κατά τά αλλα, έχουμε γνωστά μοτίβα όπως το ερωτικό τρίγωνο μεταξύ του Matt, της γραμματέα του Karren Page και του συνεργάτη του Foggy Nelson, τον πλαστό δίδυμο αδερφό του Mike Murdock που τον χρησιμοποιεί για να δικαιολογήσει την μυστική του ταυτότητα. Και την τραγική απόφαση να μετακόμησει στο Σαν Φραντζίσκο για την καρδιά της Black Widow. Καλύτερα βέβαια να μη θυμόμαστε καν εκείνα τα τεύχη…

Το 1980 η σειρά ήταν ένα βήμα πριν ακυρωθεί.

Αλλά αυτό δεν έγινε ποτέ, γιατί τα ηνία ανέλαβε ο νεαρός τότε Frank Miller, ο οποίος σχεδίαζε τον τίτλο για 2 χρόνια και έγινε το μπαμ. Ήδη οι ιστορίες του Daredevil είχαν αρχίσει να γίνονται πιο σκοτεινές και με νουάρ στοιχεία, αλλά ο Μιλλερ μεταμόρφωσε τον Daredevil σε έναν πραγματικά σκοτεινό αντιήρωα.
Ο Miller προσθέτει μία σειρά από χαρακτήρες στο παρελθόν του ήρωα: τον τυφλό γέρο Stick, που είναι νίντζα και αυτός ήταν που έμαθε στον Matt να πηδάει από ταράτσα σε ταράτσα και να παλεύει, την Ηλέκτρα Νάτσιος (γιατί Αμερικάνοι είναι, σιγά μη της βάλουν κανένα Ελληνικότατο Χατζηπαπαμαρινοπούλου), την Ελληνίδα πρώην του από το κολέγιο, που εγινε νιντζα δολοφονος για την οργανωση The Hand και που επιστρέφει στη ζωή του, ενώ στον τίτλο ήρθε ως μεγάλος κακός ο Kingpin, ο άρχοντας του εγκλήματος της Νέας Υόρκης.
Ο Kingpin ήταν ένας από τους κακούς του Spiderman μέχρι τότε, αλλά στον Daredevil βρήκε την πραγματική του Νέμεσι, αφού οι δύο άντρες μπλέκουν σε μία αέναη μάχη με κάθε μέσο, αλλά και με μία διεστραμμένη αίσθηση τιμής και ο ένας πολεμάει τον άλλον μέχρις εσχάτων. Βοηθάει πολύ ότι και οι δύο έχουν ταιριαστές διπλές ταυτότητες, ο τιμωρός με τον αρχιεγκληματία και ο δικηγόρος με τον κροίσο.

Ακολουθούν spoilers.

Και εδώ επίσης έχουμε ίσως την αρχετυπικότερη ιστορία του ήρωα: ο Bullseye, ένας δολοφόνος που δεν αστοχεί, ποτέ σκοτώνει την Ηλέκτρα και ο Daredevil, που είναι υπερήρωας, όπως είναι λογικό για τα δεδομένα της εποχής τον σώζει.
Λέμε τώρα τον σώζει. Γιατί ο Daredevil του Miller είναι μάλλον ο πρώτος μίας γενιάς αντιηρωών: αφήνει τον Bullseye να πέφτει στο κενό από την ταράτσα ενός ουρανοξύστη και, όταν αυτός μένει παράλυτος, πηγαίνει στο νοσοκομείο και παίζει ρώσικη ρουλέτα μαζί του τρομοκρατώντας τον.
Ο Miller έφυγε προσωρινά, για να πάει να κάνει Νίντζα τον Batman, αλλά επέστρεψε για το Born Again, την πιο σκοτεινή εποχή του ήρωα: εδώ η πρώτη του αγαπημένη, η Karren Page, που έφυγε για το LA για να γίνει ηθοποιός, καταλήγει πορνοστάρ εθισμένη στα ναρκωτικά και αποκαλύπτει την ταυτότητα του Daredevil για τη δόση της.
Ο Kingpin μαθαίνει ποιος είναι η Νέμεσί του και ξεκινάει να κάνει τη ζωή του Matt Μέρντοκ κόλαση, ξεκινώντας από το να τον κάνει να χάσει την άδεια του ως δικηγόρος, κάτι που θέτει πλέον τις βάσεις για όλα τα επόμενα χρόνια του ήρωα.

Η διαδοχος του Miller, η Ανν Νοσέτι βάζει άλλη μία famme fatale στη ζωή του ήρωα, την Typhoid Mary ενώ ασχολείται ακόμα περισσότερο με κοινωνικό σχολιασμό στα θέματά της, κάτι όχι περίεργο για την εποχή εκείνη, όπου είχαμε τη λεγόμενη “Σκοτεινή εποχή των κόμιξ” αλλά και κόμιξ που απευθύνονται σε μεγαλύτερο κοινό.
Στη δεκαετία του 90 βλέπουμε ένα νέο κουστούμι, άλλη μία ψεύτικη ταυτότητα καθώς όλοι νομίζουν ότι ο Matt Murdock είναι ο Daredevil και επίσης, το 1998 είδαμε ένα reboot στο daredevil volume 2 όπου το σενάριο έγραφε ο σκηνοθέτης Kevin Smith, γνωστός για την ταινία Clerks.

Τον διαδέχτηκαν οι David Mack και Brian Michael Bendis:

ο πρώτος εισάγοντας την ανταγωνίστρια/έρωτα Echo και ο δεύτερος πηγαίνοντας το κόμικ σε μία από τις πιο τολμηρές του κατευθύνσεις.
Εντάξει, πλέον όλοι υποψιάζονταν ότι ο Murdock είναι ο Daredevil. Το θέμα είναι ότι, όταν ο Matt βάζει επιτέλους στη φυλακή τον Kingpin, αυτοανακυρήσσεται σε διάδοχό του, σε μία προσπάθεια να σταματήσει έναν νέο πόλεμο συμμοριών. Φυσικά και το FBI δεν θα κάτσει με σταυρωμένα χέρια, αντίθετα τον κυνηγάνε, τον καταδιώκουν και τελικά τον χώνουν στη στενή.
Τον Bendis, και το ομολογουμένως εξαιρετικό run του τον διαδέχεται ο Ed Brubacker. Εκει ο Matt, αφού ξεκινάει στη φυλακή, καταλήγει να ακυρώσει τις κατηγορίες και να αποφυλακιστεί. Βεβαίως η ζωή του πάει από το κακό στο χειρότερο, χάνει φίλους και οικογένεια καθώς οι εχθροί του Daredevil καταδιώκουν τον Matt Murdock και, αφού το σχέδιό του να πάρει τα ηνία του υποκόσμου πήγε τόσο καλά, καταλήγει αρχηγός της οργάνωσης του Hand, που χρησιμοποιεί ως εργαλείο αστυνόμευσης του Hell’s Kitchen.
Το αξιοσημείωτο είναι ότι όλα αυτά συμβαίνουν παράλληλα και άσχετα από τα μεγάλα crossover της Marvel (Civil War, Secret Invasion, Dark Reign) και λένε μία αυτοτελή ιστορία πτώσης ενός ήρωα στη σκοτεινή πλευρά, που τέλειωσε με το crossover Shadowrun, ενώ η επόμενη σειρά που βγήκε με ήρωα τον Daredevil επέστρεφε σε έναν πιο κλασικό ηρωικό τόνο.

Αυτά τα λίγα για τον, ας το πούμε, πρωτοπόρο των σύγχρονων αντιηρωών. Ένα νουάρ τιμωρό που παίζει και από τις δύο πλευρές του νόμου, από τη μία του νομοταγή δικηγόρου και από την άλλη του μασκοφόρου εκδικητή

Σχολιάστε ελεύθερα